đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

App Store-granskning ger Ipad extra styrka?

| | | | | | | LĂ€stid: 2 minuter (2077 tecken)

App Store Àr en enorm framgÄng för Apple. Men nÀtbutiken för Iphone-program har ocksÄ fÄtt en rejÀl skopa kritik. För att fÄ sÀlja program dÀr krÀvs att Apple först godkÀnner programmen.

Skrev igÄr om Google och Apple. Om hur Apple stoppade Google Voice och sökjÀtten nu rundat App Store pÄ webben. Om hur webben pÄ mÄnga sÀtt Àr en bÀttre plattform att utveckla tjÀnster pÄ, eftersom det rÀcker att bygga en enda version som blir tillgÀnglig överallt dÀr det finns en webblÀsare.

Men för slutanvÀndarna finns flera fördelar med App Store. En Àr att det finns ett sjÀlvklart stÀlle att leta efter nya program pÄ. Det Àr en fördel som finns ocksÄ i Googles nÀtbutik Android Market.

Men nÀr man jÀmför upplevelserna av att installera program i en Android-telefon och i en Iphone inser man snart att Apples granskningsprocess inte bara Àr en kÀpp i hjulet för dem som vill sÀlja. Det verkar ocksÄ vara en effektiv grindvakt som motar bort programmen som stÀller till problem.

Visst hÀnder det ibland att Iphone-program kraschar eller beter sig illa pÄ andra sÀtt. Men min upplevelse Àr att problemen Àr större pÄ Android. Jag har sedan i somras testat tre olika Android-telefoner, och flera gÄnger drabbats av program som pÄ nÄgot sÀtt - vilket vet jag inte - hamnar i konflikt med varandra. Enda lösningen har varit att avinstallera programmet som brÄkar och leta vidare efter ett annat med ungefÀr samma funktioner.

Det hÀr finns anledning att fundera över dagen efter att Steve Jobs presenterat Ipad. Efter presskonferensen gick diskussionerna pÄ Twitter höga. Jag stÀllde frÄgan om hur Ipad kommer pÄverka utvecklingen. En av dem som svarade var Daniel Chow:

Steve Jobs har tidigare talat om att hemelektronik som nÄr massmarknad alltid Àr integrerad och vÀlkontrollerad.

Iphones styrka har legat i programmen, kombinerad med det lilla formatet som gjort internet tillgÀngligt var man Àn befinner sig. Med Ipads större format försvinner mobiliteten i stort sett helt. PÄ Twitter rÄdde dÀrför enighet om att Ipads framgÄngar ligger i innehÄllet - i program och tjÀnster.

Med en prislapp pÄ 499 dollar Àr Ipad tÀnkt som en produkt för den breda massan, som en enklare dator att anvÀnda hemma och pÄ resa. En direkt konkurrent till Windows-vÀrldens netbooks och Googles kommande Chrome OS. Operativsystemet gör den vÀldigt enkel att anvÀnda. Och tack vare App Store och granskningsprocessen minskar risken för att anvÀndarna fÄr problem i takt med att deras Ipads fylls med nya program.